diumenge, 28 de setembre del 2014

"Croque-Madame" a la osonenca

Un plat ben conegut però amb un nom ben original! Això és el primer que vaig pensar fa més de 10 anys mentre m'allotjava uns dies amb uns amics francesos a casa seva. La madame, molt apassionada i posada amb la cuina, em va dir que m'ensenyaria a fer un "croque-monsieur". I com veureu, resulta que està compost d'ingredients tant coneguts com el pa de motlle, el pernil cuit i el formatge (gruyère o emmental). Per saber-ne més, vaig buscar l’origen d’aquest mot i vaig saber que s’havia mencionat per primera vegada l’any 1919 en un novel·la de Marcel Proust. En realitat és un plat molt ràpid de preparar i no calen gaires aparells culinaris per fer-lo: amb un forn o una paella al foc n’hi ha prou per tenir-lo llest en 5 minuts, servir-lo al plat i gaudir-lo ben calentó. Us animo a provar-lo i sobretot, a fer-lo a la osonenca amb alguns productes de proximitat, ja sigui el formatge o els mateixos ous! I perquè "croque-Madame"? Doncs perquè és la variant amb ou ferrat al damunt, imitant el tocat d'una dama de principis del segle XX!


QUÈ necessites? (per a 4 persones)

  • pa de motlle (8 llesques)
  • 4 talls de formatge emmental
  • 4 talls d'espatlla de pernil cuit
  • mantega
  • ous

COM fer-lo?

  1. En una plata de forn, posar 4 llesques de pa de motlle i untar-les lleugerament amb mantega.
  2. Al damunt de cada llesca, posar-hi un tall de pernil cuit.
  3. Tancar el "croque-madame" amb l'altra llesca de pa de motlle.
  4. Al damunt de la llesca, posar-hi un tall de formatge emmental.
  5. Posar-ho a coure al forn entre 5 i 10 minuts, fins que es torri el pa.
  6. Paral·lelament, preparar 4 ous ferrats que col·locarem com si fos un barret al "croque-madame".

BON PROFIT !

* Aquesta recepta ha estat el·laborada amb productes de La Cooperativa Plana de Vic, en el marc de la campanya "Les receptes Top Xef" on hi col·laboro com a blogaire gastronòmica. Us animo a visitar-la: us avanço que està plena de bones idees per a esmorzar, dinar, berenar i sopar!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: