dimarts, 12 de febrer del 2013

Crema de Sant Josep

Crema catalana (cremada)
Encara queden unes setmanes per arribar a St. Josep (19 de març), però aquests dies a casa tenim excedent d'ous. És precisament per això que la crema és un postre típic en aquestes dates. S'acosta la primavera i les gallines comencen a pondre més ous, les vaques dónen més llet... I què millor que fer una bona crema per anar consumint aquests productes, oi? 

QUÈ necessites?

 

Crema catalana
1 litre de llet sencera
4 cullerades soperes de midó (1 cullerada per 1/4 de litre de llet. Com més espessa, més generosa la cullerada...)
6 ous (només el rovell)
7 cullerades soperes de sucre (a gust del consumidor)
pela d'una llimona
1 branca de canyella (a gust del consumidor)

COM es fa?

1. Separar la clara del rovell. La clara no la farem servir. Per tant, cal trobar altres plats per utilitzar-la en els propers dies.
2. En un bol, barrejar els rovells amb el sucre fins que quedi ben fi. Ajudar-se amb el turmix va bé.
3. Afegir-hi la llet freda, barrejar-ho i posar-ho al foc.
4. Afegir la pela d'una llimona i la canyella i continuar barrejant poc a poc.
5. Quan comença estar calent i abans que arrenqui el bull (sobretot!), tirar-hi el midó que ajudarà a espessir la crema. Atenció, cal barrejar-ho ben ràpid per evitar que s'agrumolli (si queda algun grumoll, no patiu que després es pot colar abans de posar la crema a la plata).
6. Just abans de bullir es retira del cassó i s'aboca en les cassoletes de terrissa individuals per tal que la crema es vagi refredant.

Un cop fred, hi ha l'opció de servir-la directament o de cremar-la, com bé diu el refrany: "La crema, si és cremada, als xics i als grans agrada". Per cremar la crema, cal afegir una bona cullerada sopera de sucre i cremar-lo amb el cremador. 

Si voleu, la crema també es pot utilitzar per farcir algun dolç (ensaimades, tortell, bunyols de Quaresme -que provaré ben aviat...-, etc.).

Vinga, no deixeu perdre la tradició i per St. Josep mengeu crema per postres. Sobretot, deixeu-la refredar a temperatura ambient i fins que estigui freda no la poseu a la nevera. Com deia en Miquel Martí i Pol en el seu poema dedicat a la crema catalana...


La crema                                  Cal deixar-la reposar
quan crema                               i posar-la a la nevera
no és bona crema.                    per fer postres l’endemà.


L’endemà fa un tel gruixut          Dessota hi ha un mar molt dolç                La crema
que si se’l toca per sobre           que fa ben poques onades                       quan crema
sembla ben bé de vellut.            i agrada a moltes i a molts.                     no és bona crema.


BON PROFIT!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: